Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας

Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, εθνική εορτή γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα στις 25 Μαρτίου, για την έναρξη του Πολέμου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας το 1821. Συμπίπτει με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε στη Μαρία και είπε της ότι θα φέρει τον γιο του Θεού.

Η Ελλάδα ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1453. Η ελληνική εξέγερση επιταχύνθηκε στις 25 Μαρτίου 1821, όταν ο Επίσκοπος Γερμανός της Πάτρας ανέβασε τη σημαία της επανάστασης πάνω στη Μονή της Αγίας Λαύρας στην Πελοπόννησο. Η κραυγή «Ελευθερία ή θάνατος» έγινε το σύνθημα της επανάστασης. Οι Έλληνες γνώρισαν πρώιμες επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης της Αθήνας τον Ιούνιο του 1822, αλλά ακολούθησαν συγκρούσεις. Μέχρι το 1827 η Αθήνα και τα περισσότερα από τα ελληνικά νησιά ανακτήθηκαν από τους Τούρκους.

Ακριβώς όπως η επανάσταση φαινόταν στα πρόθυρα της αποτυχίας, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία παρενέβησαν στη σύγκρουση. Ο ελληνικός αγώνας είχε προκαλέσει έντονη συμπάθεια στην Ευρώπη, και πολλοί κορυφαίοι διανοούμενοι είχαν προωθήσει τον ελληνικό σκοπό, συμπεριλαμβανομένου του Άγγλου ποιητή Λόρδου Μπάιρον. Στη ναυτική μάχη του Ναβαρίνου, οι συνδυασμένες βρετανικές, γαλλικές και ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν έναν οθωμανικό-αιγυπτιακό στόλο. Η επανάσταση έληξε το 1829 όταν η Συνθήκη της Εδιρνίας ίδρυσε ένα ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.

Για τον εορτασμό της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας, πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούν παρέλαση σχολικής σημαίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές βαδίζουν με παραδοσιακή ελληνική φορεσιά και φέρουν ελληνικές σημαίες. Υπάρχει επίσης παρέλαση ενόπλων δυνάμεων στην Αθήνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *